Драги посетиоци,

Пре четири године затекли смо празну градску касу коју су пунили само нагомилани дугови и неизмирене обавезе. На простору Савамале, сачекало нас је ругло престонице, дивље насеље уџерица и складишта. Наши претходници терали су фабрике у стечај, а раднике на улице. Културни живот Београђана систематски је девастиран до пре четири године.

За ове четири године, спровели смо огромне инвестиционе пројекте: Београд на води, модернизацију путне мреже, гаражу на Обилићевом венцу. ИКЕА коначно има продавницу у Београду, отворен је Музеј савремене уметности. Пешачка зона у центру града се шири, а градске фасаде изгледају ново и свеже. Померајући границе, инфраструктурни пројекти се реализују и на ужем и ширем градском подручју. Беоком апликација нам помаже да чујемо и схватимо шта је оно што Београђанима највише треба.

Преузели смо улогу лидера у Београду и спремно чекамо шансу да и у наредне четири године реализујемо најзахтевније пројекте. Наставићемо да уређујемо улице, асфалтирамо путеве, да градимо фабрике, мостове, домове здравља, школе и вртиће, да уређујемо фасаде, пешачке зоне, бициклистичке стазе, да отварамо музеје, позоришта и културне центре.

 

Да, Београд помера границе,

БЕОГРАД НА  ВОДИ

На површини од 177 хектара у току је изградња два милиона m2 грађевинске површине од чега више од милион m2 стамбеног простора, 750.000 m2 пословног простора, 62.000 m2 садржаја и 242.000 m2 зелених површина. Некада ругло Београда, претворено је у највеће градилиште на Балкану и усељење првих станара очекује се у марту 2018.године.

САВСКА ПРОМЕНАДА

Променада дуж Саве, дугачка преко 2 км удахнула је живот у срце четврти Савамала, дајући нову димензију престоници. Некада ругло главног града, реновирани простор намењен је свим Београђанима и посетиоцима престонице који воле да уживају поред реке. На Променади су отворене и “Каскадне терасе” као и многобројна дечија и спортска игралишта на којим ће Београђани породично уживати.

ТРГ  СЛАВИЈА

После тромесечне реконструкције, потпуно је обновљен један од најважнијих градских тргова. Сада је Славија  проходнија за саобраћај, промењене су све инсталације, а у рад су пуштене и обновљене улице Мије Ковачевића, Рузвелтова и Булевар Ослобођења.  После реконструкције трга, у рад је поново пуштена музичка фонтана, која се простире на преко 800 м2.

ГЕОЗАВОД

Прелепи ентеријер овог објекта у најстаријем делу Београда, рестауриран је после шест деценије запуштања. На реновирању зграде било је упослено 300 радника из Србије. Симбол Савамале је изграђен почетком XX века а сада реновирана зграда Геозавода је промотивни центар пројекта „Београд на води”.

ГАРАЖА  ОБИЛИЋЕВ  ВЕНАЦ

Реновирана  гаража отворена је летос и возачима је на располагању 804 паркинг места. То је прва гаража у Београду која има пуњаче за електро аутомобиле. На врху гараже налазе се соларни панели, постављен је видео надзор, уграђен је и лифт који олакшава кретање. У оквиру гараже постављено је 40 паркинг места за бициклисте.

ИКЕА  БЕОГРАД

После 25 година, Икеа је отворила своју робну кућу у Београду. Са 400 отворених радних места и инвестицијом од 70 милиона евра, Икеа је симбол напретка и промене у престоници. Објекат има око 35.000 м2, а паркинг може да прими 1.400 возила. Купци на располагању имају ресторан, играоницу за децу, као и пуњаче за електромобиле.

БУЛЕВАРИ

Реконструкција Славије, Рузвелтове и Булевара ослобођења, коштала је више од 1,9 милијарди и све рађено новцем из буџета. Булевар ослобођења има по три траке у сваком смеру а Трг Славија је сада добио нови изглед. Новоизграђени булевар укупне дужине око 2,5 километара, који спаја Мост на Ади и Тошин бунар понео је име по херојима са Кошара.

ФАСАДЕ

После реконструкције 180 фасада у 2017-ој, план је да се у овој години обнови 200 фасада. У плану је и да се са станарима стамбених зграда осмисли програм обнове фасад. Центар града засијао је новим сјајем потпуном, pосле реконструкције, фасаде добиле су и ново декоративно осветљење у Карађорђевој, Улици краљевића Марка, Крушедолској, на Студентском тргу и у Драгослава Јовановића. Тако центар Београда, корак по корак, поприма нови, лепши изглед европске престонице.

ФАБРИКЕ

На простору Прве искре у Баричу, никла је фабрика Меита као круна напора да се Обреновац опорави од поплава из 2014.године. Меита пружа запослење за 1400 радника који ће израђивати компресоре за читав свет. Успешни модел Меите биће пример и осталим београдским општинама за пословне аранжмане сличне врсте.

ТУРИСТИ

Подигнути су туристички потенцијали наше престонице. По броју туриста, Београд сваке године побеђује сам себе. У 2017-ој зебележено је више од два милиона ноћења, што је раст од 23 одсто у односу на прошлу годину. Пре четири године, Београд је имао 67 хотела, а данас престоницу краси чак 94 хотела.

ЦВЕТНИ ТРГ

Пре две године, завршена је и реконструкција Цветног трга, чија је oбнова коштала 220.000 евра. На тргу је је подигнут споменик прослављеном писцу, мислиоцу и борцу за демократију – Бориславу Пекићу. Rеконструкција Цветног трга je само почетак реконструкције Његошеве улице и читавог простора који представља почетак капије Врачара.

ПРОКОП

После 40 година готова је прва фаза обнове ове станице, на коју се измештају возови са главне железничке станице. У функцији је осам колосека који су изграђени по европским стандардима, као и пет перона па је “Прокоп”, отворен је и за пријем и отпрему путника возова на релацији Београд – Нови Сад – Београд.

ДОМОВИ ЗДРАВЉА

Житељи Малог Мокрог Луга имају нов Дом здравља, један од најсавременијих у Београду и Србији.  Нови Дом здравља има службу опште медицине и стоматологије, а ускоро ће добити и педијатра и лабораторију. У новосаграђеном Дому запослени су нови лекари и медицинске сестре, па је његово отварање значајно и због нових радних места.

ПАРКОВИ

Пионирски парк, један од централних градских паркова, који баштини неколико вста заштићених биљака, годинама је био у лошем стању и обновљен је крајем 2017.године. Током последње четири године на територији престонице урађена су 53 дечја игралишта, 22 теретане на отвореном, 17 паркова и 20 урбаних џепова.

И у наредне четири године остајемо уз Вас!

Александар Вучић – Зато што волимо Београд!